Διαβάστε στο Heraki.gr

Heraki Blogs

Οι νέοι κανόνες στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Δημοσιεύτηκε στις Ιαν 23, 2015 από . Κατηγορίες: Συμβουλές

Το Υπουργείο Ανάπτυξης με υπουργική απόφαση (Ζ1-891/13.8.2013) θέτει νέους πιο αυστηρούς κανόνες στη λειτουργία του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Η απόφαση αυτή είναι σε ισχύ από 13 Ιούνιου 2014 και τα βασικά της σημεία είναι τα ακόλουθα:

Υποχρεώσεις Ενημέρωσης

 1. Ο πωλητής πρέπει να ενημερώνει τους καταναλωτές, λεπτομερώς και με σαφήνεια, πριν την πραγματοποίηση της αγοράς, για:
 • το συνολικό κόστος των προϊόντων ή υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.
 • κάθε άλλη πρόσθετη δαπάνη, όπως έξοδα μεταφοράς, δασμούς, κλπ.
 • Τον τρόπο πληρωμής.
 • Τον τρόπο και την προθεσμία παράδοσης των προϊόντων ή την παροχής της υπηρεσίας.
 • Το δικαίωμα υπαναχώρησης, τις προϋποθέσεις, την προθεσμία και τις διαδικασίες άσκησης του δικαιώματος, αλλά και τις περιστάσεις υπό τις οποίες ο καταναλωτής χάνει το δικαίωμα αυτό.
 • Τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του καταναλωτή και του πωλητή σε περίπτωση ακύρωσης μιας σύμβασης.
 • Το ποιος θα πληρώσει τα έξοδα σε περίπτωση επιστροφής του προϊόντος.
 • Στην περίπτωση των ψηφιακών προϊόντων, για τις δυνατότητες λειτουργίας του ψηφιακού περιεχομένου καθώς και τις τεχνικές προδιαγραφές του hardware και του software.
 1. Εάν ο πωλητής δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις ενημέρωσης που προβλέπονται, η σύμβαση είναι άκυρη υπέρ του καταναλωτή.
 2. Ο καταναλωτής που αγοράζει ηλεκτρονικά και δεν έχει ενημερωθεί πλήρως και λεπτομερώς πριν κάνει την παραγγελία, δεν θα υποχρεούται να πληρώνει επιβαρύνσεις ή άλλες δαπάνες.

Υπαναχώρηση από αγορά

 1. Ο καταναλωτής έχει προθεσμία 14 ημερολογιακών ημερών για να υπαναχωρήσει, εάν έχει κάνει αγορές εξ αποστάσεως, χωρίς να αναφέρει τους λόγους.
 2. Ο καταναλωτής οφείλει να επιστρέψει το προϊόν εντός 14 ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία που ενημέρωσε τον προμηθευτή για την απόφασή του να υπαναχωρήσει.  
 3. Ο προμηθευτής από την πλευρά του οφείλει να επιστρέψει τα χρήματα, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων αποστολής εντός 14 ημερολογιακών ημερών από την ημέρα κατά την οποία ενημερώθηκε από τον καταναλωτή ότι υπαναχωρεί.
 4. Εάν ο προμηθευτής δεν έχει ενημερώσει τον καταναλωτή για το δικαίωμα υπαναχώρησης, τότε η προθεσμία υπαναχώρησης λήγει 12 μήνες μετά την κανονική προθεσμία των 14 ημερών.
 5. Δημιουργείται ενιαίο πανευρωπαϊκό έντυπο υπαναχώρησης που καθιστά απλή τη διαδικασία υπαναχώρησης σε διασυνοριακές συναλλαγές.

Κόστος επιστροφής προϊόντος

 1. Ο καταναλωτής επιβαρύνεται μόνο με το άμεσο κόστος επιστροφής των αγαθών, εκτός εάν ο προμηθευτής έχει συμφωνήσει να επιβαρυνθεί ο ίδιος με το εν λόγω κόστος ή εάν ο προμηθευτής έχει παραλείψει να ενημερώσει τον καταναλωτή ότι ο καταναλωτής οφείλει να επιβαρυνθεί με αυτό.
 2. Ο καταναλωτής ευθύνεται για τυχόν μείωση της αξίας του προϊόντος μόνο εάν ο ίδιος προέβη σε κακή χρήση αυτών. Για παράδειγμα, εάν αποσυσκευάσει το προϊόν για να δει πώς είναι και αν λειτουργεί δεν σημαίνει ότι μειώνει την αξία του.

Παράδοση του προϊόντος και άλλες χρεώσεις

 1. Ο προμηθευτής πρέπει να έχει παραδώσει το προϊόν μέσα σε 30 ημέρες από την παραγγελία του, εκτός και αν έχει συμφωνηθεί άλλη ημερομηνία παραλαβής.
 2. Απαγορεύεται η οποιαδήποτε χρέωση για τη χρήση ενός συγκεκριμένου μέσου πληρωμής. Για παράδειγμα, απαγορεύεται οι καταναλωτές να επιβαρύνονται με επιπλέον κόστος, όταν πληρώνουν με πιστωτική κάρτα.
 3. Απαγορεύεται οποιαδήποτε επιπρόσθετη χρέωση των καταναλωτών πέραν της βασικής τιμής χρέωσης όταν καλούν σε γραμμή εξυπηρέτησης.

Τηλεφωνική πώληση

Παρέχεται ειδική προστασία των καταναλωτών σε περίπτωση συμβάσεων που συνάπτονται δια τηλεφώνου (cold calling). Η σύμβαση είναι έγκυρη και ισχύει από τη στιγμή που ο καταναλωτής υπογράψει ότι αποδέχεται την προσφορά, ενώ μέχρι σήμερα αρκούσε η προφορική συναίνεση δια τηλεφώνου για την εγκυρότητα της σύμβασης.

Οι παραπάνω κανόνες ισχύουν για όλες τις εξ'αποστάσεως συμβάσεις, δηλαδή μέσω ιντερνετ, τηλεφώνου, fax και εκτός εμπορικού καταστήματος.

Πηγή: www.ekpizo.gr

 

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΘΡΟΥ

Πάτα αν σου αρέσει:
  αρέσει σε 0 μέλη

Σχετικά άρθρα

ΣΧΟΛΙΑ

Όνομα (υποχρεωτικό)

Email (απαραίτητο για να λαμβάνετε ενημερώσεις, δεν εμφανίζεται)

Ιστοσελίδα

Γίνε μέλος στην κοινότητά μας
 
       
 
 
Copyright 2018 by Quest | developed by Exploria.gr
ranktrackr.net